Hjelp! Her er to måter du kan bidra til økt bruk av opphørskriteriene for avfall

Det hersker både usikkerhet og myter rundt forståelsen av hvordan "end-of-waste"-kriteriene skal tolkes og anvendes. Bli med å avklare!

Av: Sirk Norge | Publisert: 9. desember 2024

Sirk Norge hadde i november en felles fysisk samling for de ti fagforumene i egen og felles fagstruktur med NFFA. Blant gjengangerne på samlingen var behovet for økt forståelse og anvendelse av opphørskriteriene for avfall, "end-of-waste".

Forurensningsloven § 27 definerer hvordan gjenstander som har blitt avfall kan kvalifisere til å bli et produkt igjen. Dette er høyst relevant for avfall- og gjenvinningsbransjen, som per i dag mottar og behandler de rundt 11 millionene tonn avfall som oppstår i Norge hvert år.

Men, det hersker både usikkerhet og myter rundt forståelsen av hvordan disse opphørskriteriene skal tolkes og anvendes.

Nå kan du bidra til å endre akkurat det, for her er to ting du kan melde deg frivillig til å bidra med:

1) Meld deg snarest til en arbeidsgruppe for Sirk Norges medlemsmasse, som potensielt kan utarbeide en veileder myntet på avfall- og gjenvinningsbransjen for generell tolkning av prosess og anvendelse av opphørskriteriene.

- Sirk Norge vil i løpet av januar 2025 ta stilling til hvordan prosjektkontingenten for 2025 best kan utnyttes. Prosjektforslag som også inkluderer egeninnsats fra medlemmer vil ha et godt utgangspunkt i disse vurderingene, sier fagleder Elin Hansen.

Kandidater for deltakelse bes kontakte henne (elin@sirknorge.no) og skissere realistisk omfang av egeninnsats (timeantall).

2) Jobber du med materialgjenvinning eller forberedelse for ombruk av trekonstruksjoner eller betong fra bygg? Meld deg som ekspert til Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK). De ønsker samarbeid med aktører som kan gi innspill til revisjonen av de europeiske kravene til byggevarer i byggevareforordningen.

Bygge- og anleggsvirksomhet genererte ifølge SSB cirka 2,7 millioner tonn avfall i 2023, omtrent en fjerdedel av alt avfall i Norge. Samtidig er dette næringen hvor det forbrukes suverent mest råmaterialer - nesten 60 millioner tonn hvert år, i følge Circularity Gap Report Norway fra 2020. Behovet for å gjøre materialfotavtrykket fra byggevarer mer sirkulært er dermed udiskutabelt.

Historisk har de rundt 500 produktstandardene for byggevarer ikke adressert sirkularitet. Arbeidet med å gjennomgå tekniske spesifikasjoner vil foregå i såkalte speilgrupper, dvs. en nasjonal plattform som diskuterer innspill og tolkninger fra EU-kommisjonen, og bidrar med ekspertise og erfaring fra norske interessenter.

DiBK inviterer nå relevante aktører til å nominere eksperter til deltakelse i de norske speilgruppene for følgende to produktkategorier, innen 10. januar 2025:

  1. Bærende trekonstruksjoner/elementer og tilhørende komponenter
  2. Produkter relatert til betong, mørtel og fugemasser

Mer info her: Ønsker eksperter til arbeidet med nye standarder for byggevarer

- Gjenvinning av byggevarer og bruk av resirkulerte materialer i nye produkter vil bli et tema i arbeidet med de nye standardene. Med resirkulerte materialer må man forholde seg til at deler av produktene har en historikk som gjør at egenskapene ikke nødvendigvis er homogene eller fullt ut forutsigbare. Dette er et helt nytt område, sier fagdirektør Martin Schreck i DiBK.

- Så langt har DiBK ikke mottatt nominasjoner fra aktører som primært jobber med avfallshåndtering eller gjenvinning. Dette burde være et høyst aktuelt tema for vår bransje, og viktigheten av å belyse bransjens interesser og muligheter kan ikke understrekes nok, sier fagleder Elin Hansen.

DiBK anslår at deltakelse i speilgrupper kan kreve mellom 50 og 120 arbeidstimer per år.

- Mange er nok også interessert i hvordan digitale produktpass skal håndteres når det gjelder ombruk og materialgjenvinning for byggevarer. Digitale produktpass vil gi gjenvinningsaktører bedre informasjon for å identifisere risikoer eller svakheter ved materialene ved resirkulering. Overgangen til dette systemet er fortsatt uklar, og det vil ta tid før digitale produktpass blir utbredt nok til å se denne fordelen i praksis, fortsetter Schreck.

Sirk Norges fagleder Elin Hansen er for øvrig representert i Standard Norges speilkomité for Digitale Produktpass, SN/K 624.

Kontakt oss

Elin Hansen

Fagleder
Sirk Norge
Ansvar: Seniorrådgiver og fagleder i Sirk Norge, samt programansvarlig i sekretariatet for Avfallsforsk.
Telefon:  48234334

Relaterte artikler

Se flere nyheter