Utredning av sirkulært samfunnsoppdrag: - Her må bransjen være på ballen

Regjeringen utarbeider behovet for et samfunnsoppdrag for sirkulærøkonomi, og inviterer til innspillsmøter og workshops.

Av: Stine Thorp | Publisert: 18. september 2024

Regjeringen har gitt forskningsinstituttet NILU i oppdrag å utarbeide en rapport med forslag til organisering av et mulig nasjonalt samfunnsoppdrag for sirkulærøkonomi, og har også avholdt den første av to nasjonale workshops om temaet. Siste nasjonale workshop avholdes i Oslo 16. oktober.

- Sirk Norge stilte på workshopen i juni, og vil også stille på høstens workshop. Vi vil oppfordre medlemmer som har anledning til å melde seg på. Det er viktig at bransjen er med og gir innspill, sier fagleder i Sirk Norge, Elin Hansen.

Påmelding til workshopen 16. oktober gjøres her

Det er ennå ikke avgjort om et samfunnsoppdrag på sirkulær økonomi skal gjennomføres. Departementene skal i løpet av høsten lage et forslag som regjeringen skal ta stilling til.

- Det er veldig viktig at vår bransje er på ballen nå som spørsmålet om et sirkulært samfunnsoppdrag skal avgjøres, sier Hansen.

Inviterer til innspillsmøter

Regjeringen og KLD jobber nå med utforming av mål, delmål og organisering, og har i tillegg til worskhopen i Oslo invitert til fem fysiske innspillsmøter nå i september. Det første ble arrangert i Bodø 17. september, de påfølgende fire arrangeres her:

  • Bergen, tirsdag 24. september
  • Trondheim, onsdag 25. september
  • Kristiansand, torsdag 26. september
  • Sarpsborg, fredag 27. september (her stiller Sirk Norge)
Frist for påmelding var én uke før møtene, dvs. ila. uke 38.

Sirk Norge har satt temaet på agendaen innad i vår egen bransje ved flere anledninger tidligere i høst:

  • Lukket rundebordssamtale for bransjeaktører under Arendalsuka 14. august
  • Panelsamtale og workshop i regi av Avfallsforsk under Årskonferansen 4. september
  • Diskusjonsmøte hos bransjeaktører i Avfallsforum Møre og Romsdal 10. september
  • Diskusjonsmøte hos bransjeaktører i Avfallsklynge Nord 11. september

- Dette har vært lærerikt både for deltakende bransjeaktører og for Sirk Norge. Konseptet «samfunnsoppdrag» er ikke spesielt intuitivt, så det har vært nyttig med samtaler om hva dette egentlig innebærer, sier Hansen.

Hva slags samfunnsoppdrag mener man?

Et samfunnsoppdrag på et nasjonalt nivå innebærer en portefølje av tiltak som skal understøtte en større transformasjon av samfunnet. På engelsk brukes begrepet «mission».

EU lanserte fem samfunnsoppdrag, eller «missions», i 2021, og definerer konseptet slik:

«Et samfunnsoppdrag har som mål å levere konkrete løsninger på store samfunnsutfordringer gjennom å sette forskning og innovasjon i forbindelse med nye former for styring og samarbeid, samt interessent- og innbyggerengasjement.» Se EUs fem samfunnsoppdrag her.

Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning, NIFU, beskriver et samfunnsoppdrag slik:

«Målrettede samfunnsoppdrag eller«missions» handler om store, dristige og målbare satsinger som er rettet mot å løse store og komplekse samfunnsutfordringer.»

Norge har foreløpig to samfunnsoppdrag, lansert av regjeringen høsten 2022: Bærekraftig fôr og Inkludering av barn og unge. Begge ledes av Forskningsrådet.

Hva bør et sirkulært samfunnsoppdrag innebære?

Møtene og diskusjonene Sirk Norge har tatt initiativ til i høst viser at bransjen mener at:

  • Et samfunnsoppdrag må grunnleggende støtte opp under Klimautvalget 2050 sin anbefaling: «All økonomisk aktivitet må skje innenfor planetens tålegrenser og baseres på effektiv bruk av alle ressurser.»
  • Det bør etableres forutsigbare, absolutte og målbare måltall for hva et samfunnsoppdrag skal oppnå i løpet av en antatt tiårsperiode. Dette kan eksempelvis oppnås via delmål av typen «Totalt forbruk av jomfruelige råvarer skal reduseres med xx prosent innen 2036» og «Andel avfall som oppstår i Norge skal reduseres med xx prosent og andelen avfall som sluttbehandles skal maksimalt utgjøre xx prosent i 2036».
  • Samfunnsoppdraget bør også ha som delmål å etablere følgende bakenforliggende infrastruktur for sirkulær omstilling: «Sikre tilstrekkelige indikatorer og nasjonale reguleringer for at Norges ressursbruk og avfallshåndtering på en faktabasert måte kan MÅLES og STYRES mot en mer sirkulær økonomi.»

Hva må til for at samfunnsoppdraget skal fungere?

Når det gjelder organisering av et sirkulært samfunnsoppdrag, påpeker bransjeaktører Sirk Norge har snakket med at dagens myndigheter er altfor sektorbaserte, og opptrer uavhengig av hverandre på en ukoordinert måte.

- Her er myndighetenes arbeid med et tverrsektorielt prosjekt om disponering av ikke-forurensede jord og steinmasser de siste årene et godt eksempel, sier Hansen.

- Derfor er det viktig at et sirkulært samfunnsoppdrag organiseres slik at vi unngår de utbredte silo-strukturene som er kjent i norsk forvaltning fra før.

Det er også helt essensielt med tilstrekkelig finansiering av de aktivitetene som skal utgjøre porteføljen for det sirkulære samfunnsoppdraget.

- Det vil bli behov for betydelig omfordeling av midler i virkemiddelapparatet, slik at sirkulære formål prioriteres høyere ved utlysninger. For eksempel bør noen av utlysningene rettes særskilt mot forskning, utvikling og inovasjon, FoUI, og testing av nasjonale regelverk som kan supplere og forsterke effekten av det felles-europeiske sirkulære regelverket som kommer fra EU, sier Hansen.

Vil jobbe for et samfunnsoppdrag som virker

- Regjeringens ambisjon er at Norge skal være et foregangsland på sirkulærøkonomi, og det blir vi ikke uten et dedikert samfunnsoppdrag. Sirk Norge kommer til å jobbe for at et samfunnsoppdrag for sirkulærøkonomi blir en realitet, sier Kåre Fostervold, direktør samfunnskontakt i Sirk Norge.

- Vi oppfordrer våre medlemmer og andre som jobber for sirkulær omstilling til å stille i innspillsmøtene. Jo flere som engasjerer seg, jo større er sjansen for at vi får et samfunnsoppdrag for sirkulærøkonomi, og at det utarbeides slik at det faktisk virker.

Kontakt oss

Elin Hansen

Fagleder
Sirk Norge
Ansvar: Seniorrådgiver og fagleder i Sirk Norge, samt programansvarlig i sekretariatet for Avfallsforsk.
Telefon:  48234334

Kåre Fostervold

Direktør samfunnskontakt
Sirk Norge
Ansvar: Næringspolitikk, rammebetingelser, pressekontakt
Telefon:  48168041

Relaterte artikler

Se flere nyheter