Brusselseminaret, som ble arrangert i midten av oktober, hadde som formål å gi en grunnleggende innsikt i hvordan politikkutviklingen i EU skjer, og gi deltakerne anledning til å stille spørsmål og diskutere med dem som jobber med å ivareta både norske interesser og den europeiske gjenvinningsbransjens interesser.
Den norske delegasjonen i Brussel informerte om hvordan det norske EU-arbeidet blir organisert i forhold til EUs institusjoner, og hvilke prioriterte politikkområder Norge fremmer.
På besøk i EU-parlamentet fikk deltakerne inngående kunnskap om hvordan EU-institusjonene er organisert, og hvordan land, folkevalgte og øvrig samfunn kan medvirke og påvirke politikken.
- Det var overveldende hvordan de har organisert arbeidet med å samhandle på tvers av land og språk, sier Geir Lie, direktør for detaljhandel i Grønn Vekst.
På besøk hos EFTA og ESA (EFTAs overvåkningsorgan) fikk deltakere innsikt i bakgrunnen og formålet med EØS-avtalen, og hvordan ESA passer på at avtalepartene følger opp avtalen.
Lobbyer for sirkulær omstillingen og ressursutnyttelse
Sirk Norge er medlem av paraplyorganisasjonene ARC+ (en organisasjon for samarbeid om bærekraftig ressurshåndtering), CEWEP (en interesseorganisasjonen for avfallsforbrenning) og ECN (en interesseorganisasjon for bærekraftig håndtering av biologisk avfall). Representanter fra disse kom for å fortelle hvilke saker de ulike jobber med opp mot EU.
- Disse organisasjonene fremmer gjenvinningsbransjens interesser overfor EU-kommisjonen og EU-parlamentet. Å være medlem i Sirk Norge gir ikke bare innflytelse nasjonalt, men også internasjonalt, sier administrerende direktør i Sirk Norge, Runar Bålsrud.
EU påvirker på alle plan
- Dette var en fin anledning til å bygge nettverk i bransjen, og til å høre mer om hvordan vi kan påvirke prosessene som pågår, sier Malene Hjertvik Lange, business intelligence rådgiver i RIR.
- Det er i Brussel det skjer, og det er nyttig å få mer innsikt i gjeldende regelverk, og kunnskap om det som kommer, sier Erik Høines, avdelingsleder i RiG.
- Omstillingen både Norge og hele Europa skal gjennom vil skape et felles sirkulært europeisk marked. Det er viktig at aktører som jobber med gjenvinning og sirkulærøkonomi i Norge følger med på det som skjer i Brussel, for avgjørelsene som tas der vil påvirke driften, markedsmulighetene og konkurransesituasjonen, sier Bålsrud.