- Den sirkulære bioøkonomien trenger handlekraftige politikere

Årets bioseminar samlet en biobransje som er klar til å satse, men som savner tiltak som kan lette risikoen.

Av: Stine Thorp | Publisert: 27. september 2024

I slutten av september samlet 70 deltakere fra den norske biobransjen seg i Stavanger under Sirk Norges årlige bioseminar. På programmet sto regelverksendringer, produksjonsbetingelser, presentasjoner av muligheter og utfordringer innen biogass og kompost, og potensialet for nye bioprodukter.

- Biobransjen har et stort uutløst potensial. Det er fortsatt både et ønske om og behov for mer samarbeid for å øke produksjon og lønnsom bruk av produkter fra organisk avfall. Nytt gjødselregelverk som forventelig kommer fra 1. januar har som et delmål å få til en mer sirkulær bioøkonomi, men vi mangler virkemidler for å stimulere investeringer og markedet for produkter basert på resirkulert råmateriale, sier Jens Måge, seniorrådgiver i Sirk Norge og ansvarlig for Bioseminaret.

Yara Norge presenterte selskapets sin nye satsing på organisk og mineralorganisk gjødsel, med blant annet investeringer i Grønn Gjødsel i Rakkestad, finske Ecolan og Agribios i Italia. De ser et voksende marked for organisk gjødsel spesielt til økologisk landbruk.

- Politikerne bør se på regelverket for bruk av fiskebasert avfall til gjødselsproduksjon, og innføre incitamenter som støtter ulike ledd i verdikjeden for produksjon og bruk av organisk gjødsel, sa forretningsutvikler i Yara Norge, Øystein Jørem, som var en av foredragsholderne under seminaret.

Må gå fra ord til handling

Både foredragsholdere og deltakere var tydelige på at man tar en risiko ved å jobbe med grønne prosjekter, da det er mye usikkerhet om rammevilkår og politiske tiltak. Flere av foredragsholderne pekte på at nasjonale målsettinger ikke alltid følges opp med politisk handlinger, noe som kunne gjøre det risikabelt å investere i ny teknologi.

- Det er fortsatt noen utfordringer som må løses for å få til en sirkulær bioøkonomi, og noen av de løsningene må politikerne komme med. Bransjeaktørene viser vilje til å samarbeide om løsninger, men politikerne må sørge for bedre rammevilkår for en bærekraftig og lønnsom sirkulærøkonomi. Vi vil fortsette å utfordre politikerne på dette, sier direktør for samfunnskontakt i Sirk Norge, Kåre Fostervold.

- 7. oktober legges statsbudsjettet for 2025 frem. Vi forventer at regjeringen da kommer med konkrete tiltak som kan bidra til at vi lykkes med å utvikle biobransjen.

Trashtech-nettverk

Behovet for innovasjon og ny teknologi var også på programmet. Prosjektleder for FoU i Lindum, Zeben Putnam, presenterte Trashtech, et nettverk som kobler problemløsere som gründere, startups og studenter med problemeiere som avfallsselskap, kommuner, IKS'er og utstyrsleverandører i bransjen.

- Jeg vil oppfordre aktører i biobransjen til å bli med i nettverket. Her kan man potensielt finne samarbeidspartnere som allerede har, eller kan utvikle teknologi og løsninger biobransjen trenger, sier Måge. Les mer om Trashtech her.

Kontakt oss

Jens Måge

Seniorrådgiver
Sirk Norge
Ansvar: Bioavfall, tekstiler, biologisk behandling
Telefon:  92292262

Kåre Fostervold

Direktør samfunnskontakt
Sirk Norge
Ansvar: Næringspolitikk, rammebetingelser, pressekontakt
Telefon:  48168041

Relaterte artikler

Se flere nyheter