Liten økning i materialgjenvinning

Fra 2022 til 2023 økte den totale materialgjenvinningsgraden fra 36,7 prosent til 39. - En positiv utvikling, men vi trenger en akselerasjon i årene fremover, sier Runar Bålsrud.

Av: Sirk Norge | Publisert: 9. desember 2024

I begynnelsen av desember publiserte Statistisk Sentralbyrå avfallsstatistikken for 2023. Den kan oppsummeres slik:

  • Totale avfallsmengder var 11,1 millioner tonn, ned 7 prosent fra 2022.
  • Bygge- og anleggsnæringen, som genererer mest avfall, reduserte sine avfallsmengder med 15 prosent, pga. lavere aktivitet. (Totalt 2,669 millioner tonn)
  • Avfall fra husholdninger gikk ned med 2 prosent, til 2,167 millioner tonn.

En varig trend?

Avfall fra husholdningene er den nest største avfallskilden i Norge. I 1995 genererte norske husholdninger 1,25 millioner tonn avfall, i 2020 toppet det seg med 2,546 millioner tonn.

- I 2023 endte det altså på 2,167 millioner tonn, en nedgang på nesten 15 prosent. Statistikken sier ikke noe om hvorfor, men vi får håpe det fortsetter. Det er jo ganske hårreisende å se at vi i norske husholdninger mellom 1995 og 2020 doblet avfallsmengdene våre, sier Runar Bålsrud, administrerende direktør i Sirk Norge.

En bransje som tenker på materialavtrykket

Næringen som genererer mest avfall er bygge- og anleggsbransjen. Denne næringen reduserte sine avfallsmengder med 15 prosent fra 2022 til 2023, dvs 0,483 millioner tonn. Et betydelig tall, men ifølge SSB skyldes det ganske enkelt lavere aktivitet.

- Byggeaktiviteten har vært lav også i år, så jeg tror vi vil se det samme, om ikke ytterligere nedgang, når tallene for 2024 er klare, sier Bålsrud.

- Vi vet at byggebransjen er svært bevisste på sitt store materialavtrykk og klimagassutslippene det medfører. Det jobbes hardt for å redusere begge deler. Det er gledelig at man ser stadig flere tiltak både for å øke ombruk av byggematerialer, og for å minimere avfallsmengder.

- Vår oppfatning er at byggebransjen har gode forutsetninger for å kunne skalere både videre reduksjon av avfallsmengder og økt sirkulær omstilling. Her tror vi også det vil bli svært viktig med tettere samarbeid med gjenvinningsbransjen. Vi er for eksempel spente om det kan komme noen konkret ut av klimapartnerskapet som ble inngått med byggenæringen tidligere i år, sier Bålsrud.

Mer materialgjenvinning

I 2023 ble 3,9 millioner tonn av totale avfallsmengder i Norge materialgjenvunnet, mens 3,1 millioner tonn ble sendt til forbrenning. Målt som andel ble 39 prosent av alt avfallet materialgjenvunnet, eller 45,7 prosent om man inkluderer avfallet som gikk til biologisk behandling.

Nordmenn er ikke flinke nok til kildesortering

En nylig rapport fra EØS-tilsynet ESA viser at Norge risikerer å ikke nå alle 2025-målene for henholdsvis forberedelse til gjenbruk og resirkulering av kommunalt avfall, og for gjenvinning av emballasjeavfall:

  • Norge er i rute for å nå målene om å gjenvinne 65 % av det totale emballasjeavfallet innen 2025, gjenvinne 70 % av emballasjeavfallet av glass, 70 % av emballasjeavfallet av jernholdige metaller og 25 % av emballasjeavfallet av tre. Norge deponerer også allerede mindre enn 10 % av det kommunale avfallet, noe som er et krav innen 2035.
  • Imidlertid står Norge i fare for ikke å nå 2025-målet om å forberede til gjenbruk og resirkulering av 55 % av det kommunale avfallet, og det materialspesifikke målet om å gjenvinne 50 % av plastemballasjeavfallet.

Plukkanalyser utført ved mottaksanlegg for avfall viser tydelig at nordmenn ikke er flinke nok til å kildesortere avfall. Ved slike analyser er det vanlig å finne at rundt 60 prosent av restavfallet vårt kunne vært sortert. Spesielt finner man mye mat, kartong og plastemballasje i restavfallet. Se nyhetsinnslag fra Iris Salten her (hopp til innslag 8).

- Dette viser at det er behov for både holdningsskapende tiltak overfor innbyggerne, så vel som andre tilpasninger som kan gjøre riktig kildesortering lettere og mer attraktivt. Dette må vi bare bli flinkere til. Fra 1. januar 2025 plikter kommunene også å ha separat kildesortering og innsamling av tekstilavfall. Vi må venne oss til at restavfallsposen er siste utvei, sier Bålsrud.

Blant tiltakene kommunene gjør for å bedre kildesorteringen av husholdningsavfall, er innføring av differensierte renovasjonsgebyrer i kombinasjon med endring av tømmefrekvens for enkelte avfallstyper.

SSBs statistikk lider av dårlig datakvalitet

SSB publiserer i desember hvert år det nasjonale avfallsregnskapet. Byggavfall har sin egen statistikkside.

Avfallsregnskapet for byggavfall er basert på egendeklarerte tall fra sluttrapporter i byggesaker. Datakvaliteten i disse er lav, tross at dette har vært en kjent problemstilling i flere tiår. SSB uttalte i sitt metodenotat helt tilbake i år 2000 at “en bedre statistikk over bygg-, rehabiliterings- og riveavfall vil gi et sikrere grunnlag for å planlegge og iverksette avfallspolitiske tiltak rettet særskilt mot byggebransjen”.

På oppdrag fra NHP-nettverket (Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall) analyserte Multiconsult i 2023 rundt 200 avfallsplaner og sluttrapporter fra byggesaker, og fant at en stor andel av disse var mangelfullt eller feil utfylt.

Les mer om statistikk for byggavfall her:

ESA-rapporten (lenket til over) adresserer ikke målet om at 70 prosent avfall fra bygge- og rivningsaktivitet (i vekt) skal være forberedt til ombruk eller materialgjenvinning, et mål hvor 2020 ble satt som milepæl da rammedirektivet for avfall ble vedtatt av EU i 2008. Norge oppfyller for øyeblikket heller ikke dette målet.

Sirk Norge deltar i IT-prosjekt for digitalisering av byggavfall

- En av årsakene til at dokumentasjon av avfall i byggesaker er mangelfull, er at disse dataene i liten grad er digitalt tilgjengelig fra avfallsmottakene, sier Elin Hansen, fagleder i Sirk Norge.

- Vi er derfor samarbeidspartner med Mepex og Oslobygg KF i et nylig oppstartet forprosjekt kalt “Sanntidsdata for bygg- og anleggsavfall”. Her er målet å effektivisere denne dataflyten for søknadspliktige byggetiltak.

Prosjektet har bakgrunn fra pilotarbeid som ble gjort i regi av Samordningsrådet for digitalisering i bygg- og anleggsnæringen i 2022-23.

- Målet med forprosjektet er å utvikle en fungerende minimumsutgave av en IT-løsning bestående av en database som kan motta avfallsdata fra avfallsmottak sammen med en unik byggesaksidentifikator utstedt av Direktoratet for Byggkvalitet, og en applikasjon som både kan generere datagrunnlag som gir mer treffsikre avfallsplaner, og automatisere sammenstilling av totale avfallsmengder til sluttrapporter i individuelle byggesaker, sier Hansen.

Forprosjektet skal etter planen ferdigstilles innen september 2025, og inkluderer utarbeidelse av spesifikasjoner som gjør det mulig å planlegge og finansiere et senere hovedprosjekt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få siste nytt fra Sirk Norge om det som beveger seg i bransjen

Kontakt oss

Runar Bålsrud

Administrerende direktør
Sirk Norge
Telefon:  91708227

Elin Hansen

Fagleder
Sirk Norge
Ansvar: Seniorrådgiver og fagleder i Sirk Norge, samt programansvarlig i sekretariatet for Avfallsforsk.
Telefon:  48234334

Relaterte artikler

Se flere nyheter