Publisert: 13. juni 2023
Plastforsøpling er et problem, og med utvidet produsentansvar for de mest typiske plastartiklene som havner på avveie, håper Miljødirektoratet å få bukt med det.
- Engangsprodukter i plast, som emballasje til mat og drikke som nytes på farten, og sigarettsneiper, er store kilder til forsøpling i Norge og utgjør en stor del av avfallet i offentlige avfallsbeholdere. Det er derfor rimelig at produsentene skal dekke kostnader knytt til håndtering av slikt avfall, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, i en nyhetsmelding.
Miljødirektoratet anbefaler derfor en forskrift med krav til utvidet produsentansvar for følgende engangsprodukt av plast:
- emballasje og og noen produkt som ikke er emballasje (matbeholdere for hurtigmat, ta med-mat, inkludert lokk, fleksibel innpakning for hurtigmat, drikkevarebeholdere under tre liter, drikkebeger inkludert lokk og plastbæreposer)
- våtservietter og ballonger
- tobakksprodukt med filter og filter til bruk sammen med tobakksprodukt
Produsentansvaret skal oppfylle krav til utvidet produsentansvar i EUs direktiv om plastprodukt og EUs rammedirektiv om avfall.
Vil gi bot til dem som lurer seg unna
Forslaget innebærer at kostnader som kommunene i dag har over kommunebudsjettet, blir flyttet til produsentene av disse produktene.
Miljødirektoratet anbefaler at det er produsentansvarsselskap som ivaretar produsentenes plikter, blant annet ved å kreve vederlag som utbetales til kommuner som gjør jobben med å rydde opp og samle inn avfall i det offentlige rom.
- Produsentene skal også dekke kostnader for holdningsskapende tiltak rettet mot å forebygge og redusere forsøpling, og for å vise ombrukalternativ, sier Hambro i nyhetsmeldingen.
Miljødirektoratet foreslår også straffegebyr som et virkemiddel for å unngå at noen produsenter lurer seg unna ved å la være å melde seg inn i produsentansvarsselskap.
Håper på mindre engangsplast
Med denne produsentansvarsordningen håper Miljødirektoratet flere bytter ut engangsplasten med annen type emballasje eller emballasje som kan ombrukes.
For tobakkindustriens del kan å sette ut askebegre i det offentlige rom gjøre at forsøpling i form av sneiper reduseres. Alternativt vil et bytte bort fra plastfilter til et annet materiale gjøre at de unngår produsentansvar.
Relaterte artikler
Se flere nyheterPublisert: 9. juni 2023
Bare ni EU-land ligger an til å nå materialgjenvinningsmål i 2025
Publisert: 6. juni 2023